Nieuw fenomeen: Spoken Word Poetry

In Amerika en andere landen is het al best bekend, maar in Nederland nog niet zo: spoken word poetry. Het is eigenlijk wat de naam al zegt, namelijk een combinatie van poëzie, theater en een soort speech houden. Ikzelf vind het indrukwekkender overkomen dan wanneer je zelf poëzie leest, omdat de auteur nu precies de nadruk kan leggen op bepaalde woorden en het gedicht zo beter en sterker over kan laten komen. Spoken Word Poetry is meestal langer dan een gewoon gedicht, omdat je het echt voordraagt.

Iemand die Spoken Word Poetry promoot is Sarah Kay. Ik vind het haar persoonlijk geweldig. Ze vertelt in mooie, poëtische maar ook humoristische zinnen over zichzelf en de wereld en is heel inspirerend. Hieronder 1 filmpje van haar op een TED-conferentie. Voor de mensen die dit niet kennen: het is heel erg leuk, als je een goed idee hebt, mag je daar een kwartier lang je verhaal doen. Zo ook Sarah Kay. Hierin legt ze ook wat beter uit wat Spoken Word Poetry precies is en hoe zij ermee in aanraking is gekomen en het is echt heel erg leuk! (Ik kan dit niet vaak genoeg benadrukken, maar heel veel uitroeptekens hier!!!!!!) Het filmpje duurt dus ongeveer een kwartier en misschien vind je dit te lang en past het niet in het drukke tijdschema waarin iedereen tegenwoordig lijkt te leven, maar ik raad je aan om hier even de tijd voor te nemen. Laat je meevoeren door haar woorden.

Deze vind ik heel erg knap aangezien ze heel veel synchroon spreekt met een andere jongen en het effect is heel leuk en overtuigend.

Er staan nog veel meer video’s van haar op youtube of op haar site, als je dit leuk vond moet je het maar eens googelen.

Had jij al eens van Spoken Word Poetry gehoord? En wat vind je ervan, moet het ook populairder worden in Nederland?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s