Bookcrossing

Ooit gehoord van Bookcrossing? Ik in ieder geval niet, tot ik het vanmiddag tegenkwam. Eigenlijk is het een groot feest voor ons, de boekenwurmen. De hele wereld is namelijk, zonder dat je het door hebt gehad, in een gigantische bibliotheek veranderd. Zogenoemde ‘vrijgelaten’ boeken zijn over de hele wereld verspreid, wachtend totdat jij ze vindt! En als je het boek dan gevonden en gelezen hebt, leg je het weer netjes terug op de vindplaats, zodat anderen er ook van kunnen genieten. 

 

 

Maar hoe werkt het nu precies? Eigenlijk heel simpel. Als jij een boek hebt dat je nooit meer leest en dat maar een beetje ligt te verstoffen in je kast, laat je het boek vrij op een openbare plek naar keuze. Je labelt het boek door middel van een bepaalde code, waardoor je het altijd kan blijven volgen op de site van Bookcrossing.com. Zo zie je wie er allemaal plezier van jouw boek heeft en waar het uiteindelijk belandt. Je kunt je gratis aanmelden op de site, iets wat ik meteen heb gedaan. Het lijkt mij een ontzettend leuk idee. Ikzelf woon dichtbij Amsterdam, waar er zo’n 120 boeken zijn vrijgelaten. Die kan je allemaal op de site vinden en daar staat ook de plek bij waar ze ongeveer zouden moeten liggen, bijvoorbeeld bij “het rode bankje op het Museumplein” of “in een plastic tas in de Prinsengracht (duikpak aangeraden” (ja, dat staat er echt, zoek maar op). Ik ga morgen denk ik meteen op onderzoek uit, kijken of ik zo’n boek kan vinden! Ik vind het in ieder geval een geweldig initiatief en blijkbaar bestaat het ook al heel lang, maar wist ik het gewoon niet.

En wat vind jij? Had je al eens van Bookcrossing gehoord?

Advertenties

One thought on “Bookcrossing

  1. Ja, jaren geleden al. Het was even naar de achtergrond verdwenen, maar een paar weken geleden heb ik weer een account aangemaakt, en woensdag heb ik een stapel boeken vrijgelaten hier in Rhenen ;-) Houd er wel rekening mee dat het ook echt om het idee gaat, gemiddeld wordt 10% van de vrijgelaten boeken ook weer gemeld op de site – mensen vergeten het, denken dat ze zich aan moeten melden om een berichtje achter te laten en dat willen ze niet (hoeft ook niet trouwens), vinden het teveel werk … maar ze genieten wel van het boek dat in je kast lag te verstoffen, en daar gaat het om!

    Ook leuk zijn rings en rays, je registreert een boek, en dat laat je reizen langs verschillende bookcrossers, zodat je ook zeker weet dat je er entries over krijgt. Bij een ring wordt het boek uiteindelijk weer terug gestuurd, bij een ray wordt het boek uiteindelijk bij de laatste persoon in de kast gezet of weer in het wild vrijgelaten. Zoiets kunnen we misschien ook met bookbloggers onderling doen een keer ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s