Recensie: Het Rosie Project – Graeme Simsion

Titel: Het Rosie Project
Schrijver: Graeme Simsion
Aantal pagina’s: 330
Kopen: http://www.bol.com/nl/p/het-rosie-project/9200000015511753/
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Taal: 
Nederlands
ISBN: 9789034755858
Waardering: 
**** (4,5/5 sterren)

De autistische Don Tillman doceert genetica aan de universiteit. Hij is superintelligent, kan geweldig koken en is op zoek naar een vrouw. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nooit verder gekomen dan een eerste date. Met behulp van een zestien pagina’s tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden.

Dan komt Rosie Jarman in zijn leven: verre van perfect, maar wel intelligent en mooi. En ze is ook op zoek naar haar biologische vader – een zoektocht waarbij Don haar misschien zou kunnen helpen.

Toen ik de achterkant van dit boek las, werd ik al heel benieuwd naar de invulling van het verhaal. Hoe zou het leven van een autistisch persoon er uitzien? En kan Don zich wel inleven in anderen, of verliefd worden? De antwoorden komen zeker in dit hilarische verhaal aan bod.

De schrijfstijl van dit boek is even wennen, omdat het heel erg met feiten geschreven is. Dit is ook wel logisch, aangezien de autistische Don vooral in feiten denkt, maar het leest wel heel anders dan normaal. Als je er eenmaal aan gewend bent, is het prima te doen en het maakt dit boek wel speciaal.

Het Rosie Project bevat een aantal ontzettend grappige scenes, vooral wanneer Don iets doet wat voor zijn gevoel volkomen normaal is, maar wat anderen eigenlijk heel raar vinden. Zo gaat hij om Rosie te helpen bij het vinden van haar biologische vader een avondje werken in een soort café. Rosie heeft gezegd dat hij cocktails zal moeten schenken, dus leert hij vanzelfsprekend een heel cocktailboek uit zijn hoofd. Als daar blijkt dat ze alleen maar bestellingen op hoeven te nemen, onthoudt hij alles meteen, doordat hij zo ontzettend slim is en snel kan leren. De mensen daar zijn stomverbaasd en als blijkt dat hij ook nog heel veel soorten cocktails kan maken, is iedereen fan van hem. Dit soort stukjes maakten het verhaal echt hilarisch, en het zorgt ook dat je meer te weten komt over het leven van een man met autisme.

Soms vond ik wel dat het verhaal wat traag verliep. Aan de ene kant gebeurt er heel erg veel, maar aan de andere kant worden beslissingen steeds uitgesteld of uitgerekt, waardoor je soms bladzijden lang denkt: wat lees ik nu? Wat heeft dit met het verhaal te maken? Nou ja, het is ontzettend grappig, laat maar. Een ander puntje waar ik me aan ergerde was de spelling van de projecten. Het Rosie Project, Het Echtgenote Project, Het Vader Project… Daar hoeft helemaal geen spatie tussen, hoor. Maar ja, daar stoort waarschijnlijk alleen een taalfreak als ik zich aan.

Don is een typisch voorbeeld van een aandoenlijk personage. Hij probeert zo hard om het goed te doen, om te veranderen, maar dit kan hij simpelweg niet. Dit zorgt vooral aan het einde voor spanningen, maar je krijgt helemaal geen medelijden met hem, dat is knap gedaan.

Dit boek was ontzettend grappig en aandoenlijk, en zeker een aanrader als je op een humoristische manier wat meer over autisme te weten wilt komen. Er schijnt een vervolg te komen, en ik kan niet wachten op Dons verdere belevenissen.

Advertenties

3 thoughts on “Recensie: Het Rosie Project – Graeme Simsion

  1. Die spaties bij de projecten is nou precies de reden dat ik geen vertalingen lees ;-) in het Nederlands hoort er inderdaad géén spatie tussen, maar in het Engels wél, en dat is duidelijk direct vertaald zonder te kijken hoe het in het Nederlands hoort … en ik stoor me ook aan dat soort dingen haha.

    Ik denk nog steeds, om écht mensen met autisme te leren kennen, moet je met ze praten, niet over ze lezen. Aan de andere kant, mijn man is veel minder star en typetje-achtig dan Don, maar gaf nadat hij het boek las toe dat hij van binnen eigenlijk precies zo is xD

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s