De zaterdag van het onweer – Martine Glaser

cv_9789044821536-3.indd

 

Titel: De zaterdag van het onweer
Schrijver: Martine Glaser
Aantal pagina’s: 341
Kopen: http://www.bol.com/nl/p/de-zaterdag-van-het-onweer/9200000022728199/
Uitgeverij: Clavis
ISBN: 9044821539
Waardering: ****(4/5 sterren)

Cassandra (Cassie) is opgegroeid in Leiden, maar haar moeder wil per se verhuizen naar een dorp in Oost-Nederland. Waarom weet Cassie niet. Cassie voelt er zich in elk geval niet thuis. Ze heeft een baantje bij de vreselijke supermarktbaas Stroe. Met het geld dat ze daar verdient, kan ze af en toe wegvluchten naar de stad. Op een broeierige zaterdag fietst Cassie naar huis. Er is onweer op komst. Ze wordt onderweg aangerand door vier jongens, onder wie Edwin de Backer, de zoon van de machtigste man in het dorp. Om aan hen te ontkomen klimt ze over het hek van de Borgerhof, waar een zonderlinge vrouw woont. Een heks, zeggen sommigen, een veroordeelde crimineel, zeggen anderen. Cassie valt bij de klimpartij en de zonderlinge vrouw, Coba, rijdt haar met de kruiwagen naar het grote, wat vervallen huis om haar te verzorgen. Moet ze aangifte doen van de aanranding? Zal ze Coba bedanken en haar opnieuw ontmoeten? De zaterdag van het onweer zal haar leven ingrijpen veranderen.

Eindelijk, godzijdank, hallelujah, jeeeeeeeeeeeeeeej, een Young-Adult zónder liefdesdriehoek, zonder eigenlijk enige liefde. Het hele boek gaat eens een keer om familie en familiegeheimen, en niet over de keuze van een 15-jarig meisje zonder levenservaring tussen 2 knappe jongens. Ja, ik geef het toe, dat soort boeken vind ik ook ontzettend leuk om te lezen, maar voor de afwisseling was dit echt een verademing.

De zaterdag van het onweer gaat over Cassie. Op een zaterdag, als het onweert, wordt ze aangerand door een groepje jongens. Deze ene dag verandert haar hele leven. Ze vlucht en komt bij Coba terecht, een oude vrouw over wie de meest absurde verhalen de ronde doen. Zo zou ze bijvoorbeeld in de gevangenis hebben gezeten, of een heks zijn. Coba ontvangt haar niet al te hartelijk, maar toch is dit het begin van een sterke vriendschap. Met Cassies moeder gaat het niet zo goed: ze is ongelukkig, heeft het ene vriendje na het andere en zorgt slecht voor haar dochter. Gedurende het boek wordt het erger, tot het echt niet meer kan.

Hoewel ik het einde vanaf het allereerste begin enorm voorspelbaar vond, was dit toch een boek dat ik niet zomaar weg kon leggen. Cassie is een lieve hoofdpersoon en het is prachtig om te lezen over de bijzondere vriendschap tussen haar en Coba. Ook de ontwikkeling die haar moeder doormaakt is goed beschreven en het overkoepelende thema ‘familiegeheimen’ zit er mooi in verwoven. Doordat Cassie voor een schoolopdracht een verhaal schrijft over familiegeheimen, is ze vastbesloten uit te vinden wat er met haar opa en oma gebeurd is.

Het enige minpuntje is het voorspelbare einde, maar dat zorgt er niet voor dat ik dit boek niet nog een keer zou willen lezen.
Dit boek is een echte aanrader als je even klaar bent met de doorsnee YA. Het laat zien dat er echt niet altijd liefde in hoeft te zitten om een boeiend verhaal te vertellen, en dat een kijkje in de problemen van een gezin in een klein dorpje ook geweldig is om over te lezen.

Advertenties

One thought on “De zaterdag van het onweer – Martine Glaser

  1. Pingback: Top 14 boeken van 2014 | The Bookmarkers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s