Het geheim van Penumbra’s boekwinkel – Robin Sloan

Titel: Het geheim van Penumbra’s boekwinkel
Schrijver: Robin Sloan
Aantal pagina’: 300
Kopen: http://www.bol.com/nl/p/het-geheim-van-penumbras-boekwinkel/9200000028035772/
Uitgeverij: Lias
Taal: Nederlands
ISBN: 9789088030536
Waardering: **** (4,5/5 sterren)

Als Clay Jannon zijn baan als webdesigner verliest, reageert hij op een advertentie van Penumbra’s boekwinkel die 24 uur per dag open is. Hij wordt aangenomen als verkoper voor de nacht en al snel wordt hem duidelijk dat er iets niet klopt.

De winkel heeft weinig klanten, maar die zijn wel fanatiek toegewijd. Alleen blijken ze nooit iets te kopen: ze lenen enorme, duistere boeken van gevaarlijk hoge planken, en dat allemaal in het kader van een ingewikkelde regeling met de excentrieke eigenaar Penumbra. Clay concludeert dat de winkel een dekmantel voor iets groters is en geleidelijk komt hij erachter dat Penumbra en zijn klanten een oeroud geheim op het spoor zijn. Met de hulp van zijn vrienden, waaronder Kat, een leuk en geniaal meisje dat voor Google werkt, zijn kennis van moderne techniek, en de wijsheid van Penumbra weet Clay het geheim, dat nog stamt uit de begintijd van de boekdrukkunst, te ontraadselen.
‘Het geheim van Penumbra’s boekwinkel’is een spannende zoektocht en een inspirerend en filosofisch boek vol uitzonderlijke figuren en visionaire ideeën. De roman is in achttien landen verschenen, wordt alom geprezen en stond en staat in diverse bestsellerlijsten.

Mij, als boekenliefhebber, klonk Het geheim van Penumbra’s boekwinkel meteen goed in de oren. Een verhaal dat zich (voor een groot deel) afspeelt tussen de boeken? Welkom nieuwe baby. Dit boek maakt het veelbelovende verhaaltje op de achterflap meer dan waar. Het is spannend en mysterieus, maar ook erg grappig en vermakelijk. Deze Nederlandse cover vind ik trouwens stukken mooier dan de oorspronkelijke cover, die is me wat te geel. Deze geeft gelijk weer waar het over gaat en ziet er heel mysterieus en mooi uit.

Dit boek laat ook een paar problemen zien waarmee onze maatschappij worstelt: de technologie die zich steeds verder ontwikkelt, de opkomst van het ebook dat het papieren boek misschien wel laat verdwijnen. Sloan heeft dit leuk weergegeven doordat sommige hoofdpersonen supernerds zijn die bij Google werken, en andere personages zijn juist extreme liefhebbers van het fysieke boek.

 

De echte hoofdpersoon, Clay Jannon, zit er een beetje tussenin. Hij heeft weinig met papieren boeken, maar werkt wel in de mysterieuze boekwinkel die 24 uur per dag open is en is erg vindingrijk. Samen met Kat, zijn vriendin die bij Google werkt, probeert hij het raadsel van de boekwinkel te ontrafelen. Als dat eenmaal gelukt is, blijkt er een nog veel groter mysterie te zijn.

Het boek leest erg vlot weg, dankzij de snelle schrijfstijl en afwisselend grappige en spannende stukjes. Daarnaast leer je er ook nog eens wat van, bijvoorbeeld over het lettertype dat Gerritszoon heet en (blijkbaar) standaard op elke MacBook van Apple staat ingesteld. Nadat ik het boek uit had, ben ik er gelijk wat meer over op gaan zoeken, en ik vind het erg leuk dat dit soort kleine details erin verwerkt zitten.

Al met al vond ik dit een ontzettend leuk boek dat ik elke boekliefhebber zou aanraden. Het leest snel weg en je wordt 300 bladzijden lang geëntertaind door zowel technologische als papieren snufjes. Een spannend, grappig en mysterieus boek dat ik zo een tweede keer zou lezen.

Advertenties

3 thoughts on “Het geheim van Penumbra’s boekwinkel – Robin Sloan

  1. Pingback: Top 14 boeken van 2014 | The Bookmarkers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s