TTT: Top 10 Vrouwelijke Personages in Boeken

Elke donderdag plaatst De Lady Library een thema/onderwerp waarover je een top 10 kunt maken. En wij doen mee! Deze week is het onderwerp “vrouwelijke personages” en ik (Judith) sprong bijna tegen het plafond van enthousiasme, waarna Loranne onmiddellijk zei: ‘Oké, leef je uit.’ Ik vind dat een boek niet compleet is zonder minstens één kick-ass lady, dus vandaag heb ik geprobeerd om mijn tien favorieten op een rijtje te zetten.

1. Celaena Sarodithien: Throne of Glass – Sarah J. Maas

Ik denk dat niemand verrast is dat Celaena mijn nummer 1 is. Ik praat in zo veel artikelen over haar, dat jullie je inmiddels moeten zijn gaan vervelen, maar ik zeg het toch nog een keer: Celaena is geweldig!

2. Cersei Lannister: Het Lied van IJs en Vuur – George R.R. Martin

Ik ben het misschien niet helemaal eens met alle keuzes die ze maakt, maar ik vind Cersei awesome. Ze doet wat ze wil, ze is de machtigste vrouw in de Zeven Koninkrijken (en soms misbruikt ze die macht enorm, maar dat is juist wat haar zo leuk maakt) en ze is ook nog eens hilarisch.

3. Professor Anderling: Harry Potter – J.K. Rowling

Na lang denken heb ik toch Professor Anderling gekozen als mijn ultieme favoriet (sorry Tops, Loena, Hermelien en Ginny). Als Professor Anderling op een gegeven moment de leiding overneemt, doet ze dat op zo’n geweldige, rustige, maar toch ontzettend definitieve manier dat ik daar alleen maar respect voor kan hebben. Daarnaast heb ik soms het gevoel alsof ze de enige leraar is die Harry niet aanmoedigt om zich in allerlei gevaarlijke avonturen te storten (ik kijk naar jou, Perkamentus).

4. Annabeth Chase: Percy Jackson en Helden van de Olympus – Rick Riordan

Annabeth is slim, grappig en ook nog eens heel praktisch. Zonder haar zou Percy waarschijnlijk ergens halverwege boek 1 zijn gestrand, gefascineerd door iets wat hij onderweg was tegenkomen. Op dat soort momenten is Annabeth er om hem aan zijn haren mee te sleuren en verder te gaan met de queeste, en dat doet ze elke keer op zo’n manier dat ik het echt fantastisch vind.

5. Gwendolyn Shepherd: Edelsteentrilogie – Kerstin Gier

Ik heb heel erg getwijfeld of ik Gwendolyn of Rose op 5 moest zetten, maar Gwendolyn heeft gewonnen. Dit omdat ik me met Gwendolyn heel goed kan identificeren, ze maakte veel dezelfde keuzes als ik had gedaan, maar deed dit wel op een veel grappigere manier dan ik. Ze is ongelooflijk droog en bekijkt alles met een frisse blik, waardoor ze op hele leuke ideeën komt (“Ja, leuk zo’n limo, maar we doen er wel een half uur over. Waarom gaan we niet gewoon met de metro?!”).

6. Rose Hathaway: Academicus Vampyrus – Richelle Mead

Rose is nummer 6 geworden, maar dat betekent niet dat ik minder van haar houd! Rose is geweldig, ze is heel grappig en droog, en ook een ontzettende doorzetter. Ze blijft maar doordrammen, ook als de zaak hopeloos lijkt, en daardoor lukken dingen haar meestal, terwijl ik allang opgegeven zou hebben. Fijn, al dat doorzettingsvermogen!

7. Nihal: Kronieken van de Verrezen Wereld – Licia Troisi

Nihal is de hoofdpersoon uit een iets minder bekende serie, maar ze is ontzettend leuk. Nihal wil graag vechten, maar in de wereld waar zij leeft, mogen vrouwen dit niet. Maar laat Nihal zich tegenhouden? Natuurlijk niet! Ze heeft een heel cool zwaard dat ze overal mee naartoe neemt en waar ze heel handig mee is. En terwijl ze vijanden neerslaat kan ze ook nog eens ontzettend aardig zijn.

8. Legs Sadovsky: Foxfire – Joyce Carol Oates

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik dit boek nog niet uit heb, maar Legs is zo geweldig dat ik haar gewoon in deze top 10 moest zetten. Er zullen maar weinig van jullie zijn die dit boek kennen, dus hier even wat achtergrond: Foxfire gaat over een meisjesgang in Amerika in de jaren ’50. Legs is de leider van de gang, en ze is supercool. Het maakt haar absoluut niks uit wat anderen van haar denken, ze rent over daken, bedreigt vervelende jongens met messen en zou letterlijk door het vuur gaan voor haar Foxfire-zusters. Een geweldig meisje!

9. Luka: De Verwanten – Guido Bottinga

Luka is niet meteen heel goed in vechten, zoals veel van de voorgaande personages, maar cool is ze zeker. Ze komt uit een rijke familie, maar in plaats van alleen maar Chanel-parfum en Dior-jurkjes te dragen, wil ze zo min mogelijk met hen te maken hebben. Ze wil voor zichzelf zorgen, en iets gaan studeren wat ze zelf leuk vindt, hoeveel druk haar ouders ook op haar leggen. Ik vind haar geweldig, omdat ze, hoewel ze zichzelf heel stoer voordoet, diep in haar hart nog echt een meisje is. Ze is ontzettend onafhankelijk, maar aan de andere kant is ze ook erg onzeker, waardoor ze erg realistisch is. Een realistische maar toch kick-ass heldin dus.

10. Éowyn: In de Ban van de Ring – J.R.R. Tolkien

Ik zeg het maar meteen: de vrouwen in de boeken van J.R.R. Tolkien zijn niet mijn favorieten. Ze zijn vaak enorm onrealistisch goed en nogal saai. Éowyn is hier echt een uitzondering. Ze weet hoe ze met een zwaard om moet gaan, en gebruikt dat zwaard uiteindelijk ook om een zeer enge vijand om te leggen. Als je de boeken gelezen hebt/de films gezien hebt, ken je het waarschijnlijk wel, maar voor de mensen die het niet kennen, hierbij Éowyns geweldige actie:

En hierna steekt ze deze superenge über-Nazgul-koning dood. Is dat cool of is dat niet cool?

Wie zijn jullie favoriete vrouwelijke karakters?

Advertenties

One thought on “TTT: Top 10 Vrouwelijke Personages in Boeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s