Prayers for the Stolen – Jennifer Clement

prayers

Titel: Prayers for the Stolen
Schrijver: Jennifer Clement
Aantal pagina’s: 221
Kopen: http://www.bol.com/nl/p/prayers-for-the-stolen/9200000019595944/
Uitgeverij: Hogarth
Taal: Engels
ISBN: 9781781090176
Waardering: ***** (5/5 sterren)

Wauw. Volgens mij heb ik dit jaar nog geen enkel boek 5 sterren gegeven in een recensie, maar dit boek is dat echt waard. Het is een erg bijzonder en heftig verhaal dat helaas op waarheid gebaseerd is, en je hebt het zo uit.

The Narcos only had to hear there was a pretty girl around and they’d sweep onto our lands in black SUVs and carry the girl off. Not one of the stolen girls had ever come back, except for Paula. She came back a year after she’d been kidnapped. She held a baby bottle in one hand. She wore seven earrings that climbed the cupped edge of her left ear in a line of blue, yellow and green studs and a tattoo that snaked around her wrist. ‘Did you see that? Did you see Paula’s tattoo? my mother said. You know what that means, right? Jesus, Mary’s son and Son of God, and the angels in heaven protect us all.’ At the time, I didn’t know what that meant. But I was going to find out. Guaranteed.

Prayers for the Stolen gaat over Ladydi, een meisje dat opgroeit in een gevaarlijke streek in Mexico. Ze woont samen met een groepje vrouwen in een soort dorpje ergens midden in de jungle, waar amper voorzieningen zijn. Mannen zijn er niet, die proberen allemaal wat geld te verdienen door de grens over te steken naar de VS. In de streek waar Ladydi woont is een beruchte drugsbende de baas, en als deze bende hoorde dat er ergens een mooi meisje in de buurt was, namen ze haar gewoon mee. Daarom moet Ladydi zichzelf altijd lelijk maken en haar haren kort houden. Als ze de auto’s van de dealers aan horen komen, moet ze zich lange tijd in een gat verschuilen. En zo is haar leven, dag in dag uit.

De schrijfstijl van dit boek is vrij simpel en rechtdoorzee, maar dat zorgt er juist voor dat de feiten harder overkomen. Want dit is de realiteit waar ik nog nooit iets over had gehoord. De personages zijn allemaal verschillend en heel goed uitgewerkt. Zo heb je haar moeder met haar rare gewoontes, zoals dat ze overal waar ze komt dingen steelt, en haar vriendinnen met elk hun eigen achtergrond. Het is mooi en tegelijkertijd absurd om te lezen over het leven van deze vrouwen en meisjes, die daar zonder mannen in de bloedhitte wonen.

‘Now we make you ugly,’ my mother said. ‘The best thing you can be in Mexico is an ugly girl.

Er is niet echt een duidelijke verhaallijn in het eerste deel van het boek; het zijn meer losse herinneringen die aan elkaar worden gepraat door Ladydi. Over de helft van het boek krijgt het verhaal iets meer vaart, maar over het algemeen gebeurt er niet heel veel, maar dat hoeft ook helemaal niet. Jennifer Clement neemt je mee en laat je zien hoe het alledaagse leven van Ladydi eruitziet, en omdat ik amper iets over Mexico wist, heeft dit veel indruk gemaakt.

Het enige puntje van kritiek dat ik kan verzinnen, is dat er geen aanhalingstekens worden gebruikt wanneer iemand iets zegt. Dit vond ik eerst vrij storend, omdat het onduidelijk is wie wanneer praat, maar het went wel en heeft ook wel iets aparts.

Alles klopt gewoon in dit boek. Het is zó mooi en tegelijkertijd zo verdrietig, maar ik weet zeker dat dit boek mij nog lang zal bijblijven. Oh, en kijk de cover nou, ook al zo mooi! Een enorme aanrader dus! 

Advertenties

3 thoughts on “Prayers for the Stolen – Jennifer Clement

  1. Pingback: Top 14 boeken van 2014 | The Bookmarkers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s