Recensie: The Perks of Being a Wallflower – Stephen Chabosky

1001004006191799

Titel: The Perks of Being a Wallflower
Schrijver: Stephen Chabosky
Aantal pagina’s: 231
Kopen: http://www.bol.com/nl/p/the-perks-of-being-a-wallflower/1001004006191799/
Uitgeverij: Pocket Books
Taal: Engels
ISBN: 9781847394071
Waardering: *** (3,5/5 sterren)

Charlie is a freshman. And while he’s not the biggest geek in the school, he is by no means popular. Shy, introspective, intelligent beyond his years yet socially awkward, he is a wallflower, caught between trying to live his life and trying to run from it. Charlie is attempting to navigate his way through uncharted territory: the world of first dates and mixed tapes, family dramas and new friends; the world of sex, drugs, and The Rocky Horror Picture Show, when all one requires is that perfect song on that perfect drive to feel infinite. But Charlie can’t stay on the sideline forever. Standing on the fringes of life offers a unique perspective. But there comes a time to see what it looks like from the dance floor.

Bij dit boek moet ik (Judith) onmiddellijk toegeven dat ik de regels heb overtreden en eerst de film heb gezien en toen pas het boek heb gelezen. Sterker nog, ik vind de film geweldig. Toen hij twee jaar geleden uitkwam, zijn Loranne en ik twee keer naar de bioscoop geweest om hem te zien, zo goed vonden we hem. En omdat ik de film zo fantastisch vind, viel het boek, helaas, een beetje tegen.

Ten eerste is The Perks of Being a Wallflower wel gewoon een ontzettend mooi boek. Je leeft als lezer heel erg mee met Charlie, en voelt precies wat hij ook voelt, maar op zo’n manier dat je tegelijkertijd toeschouwer en Charlie zelf bent. Dit komt door de manier waarop dit boek geschreven is: het bestaat uit brieven die Charlie schrijft aan een “friend”, en de lezer is de “friend”. Charlie is heel eerlijk in zijn brieven, maar vertelt soms ook dat hij stukjes overslaat omdat hij ze niet interessant genoeg vindt, wat ik best kan begrijpen, want als ik iemand brieven zou schrijven over mijn leven, zou ik de saaie stukjes er ook uitlaten. Charlie observeert alles wat er gebeurt heel goed en vertelt het op een mooie manier. Hij heeft een ontzettend bijzondere stem en ik vond het taalgebruik en de manier van schrijven heel fijn lezen.

De personages in dit boek zijn geweldig, omdat ze allemaal zo verschillend zijn. Charlie is onzeker, Sam is lief, Patrick is hilarisch en Mary Elizabeth is dominant. Het zijn van die mensen die zo naast je in de klas kunnen zitten, wat het boek heel realistisch maakt. Patrick is mijn persoonlijke favoriet, door zijn grappen, maar ook omdat hij onder die grappen een heel gevoelige jongen verbergt, wat in het boek heel langzaam naar voren komt. Charlie wordt enorm afhankelijk van zijn nieuwe vrienden, wat je als lezer weer heel goed begrijpt, omdat niemand hem ooit zo  gelijkwaardig heeft behandeld als zij nu doen.

Wat minder is aan dit boek, is het feit dat het verhaal alle kanten op gaat. Er is wel een rode draad, maar er zit zoveel omheen, losse stukjes informatie die er ook nog even tussendoor komen, dat het soms een beetje verwarrend wordt. De delen die echt helemaal niks met het verhaal te maken hadden vond ik minder interessant om te lezen, simpelweg omdat ik wilde weten hoe het verhaal verder ging, en niet per se wat er precies gebeurde de hele tijd. Afgezien van dit ene punt vind ik The Perks of Wallflower een heel boek, en raad ik het zeker aan iedereen aan om het te lezen. En kijk de film (samen met de ouders, de mijne vonden hem ook erg leuk), want aangezien die compacter is dan het boek, vind ik die toch net ietsje beter.

Advertenties

3 thoughts on “Recensie: The Perks of Being a Wallflower – Stephen Chabosky

  1. Pingback: September Wrapup | The Bookmarkers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s