YA van Balddacci – The Finisher

finisherHuh, David Baldacci? Die schreef toch thrillers voor volwassenen? Dat waren mijn eerste gedachten toen ik dit boek uit mijn onverwachte pakketje haalde. Blijkbaar heeft hij nu voor het eerst een young-adultboek geschreven.

Wat zou jij doen als je ontdekte dat alles waar je ooit in geloofde niet waar was? Wat als alles mogelijk was, zelfs het onmogelijke?

Vega Jane woont in een armoedig dorp, omringd door een moeras. Wie het moeras ingaat, kan dat niet navertellen. Maar dan verdwijnt een goede vriend in het moeras. Hij heeft een kaart voor Vega achtergelaten van een andere wereld, een wereld vol onbekende wezens. Een wereld waarin Vega misschien een ander leven wacht, een beter leven dan dat van een Finisher in de Fabriek. Met gevaar voor eigen leven gaat Vega op zoek naar de waarheid – over de wereld waarin ze leeft, haar familie en over zichzelf.

Het verhaal gaat over Vega, een meisje van 14 dat in de Fabriek als Afwerker (Finisher) werkt. Haar ouders zijn ziek en ze woont in een soort weeshuis, samen met haar broertje John. Als ze op een dag door het bos loopt, ziet ze iemand vluchten. Diegene was een vriend van haar en laat een boodschap voor haar achter, samen met een plattegrond van het moeras. Vega is verbaasd, want wie het moeras ingaat, zal er nooit meer uitkomen. Bovendien is er helemaal niets na het moeras, is hen verteld…

Het verhaal doet een beetje Romeins aan omdat er een aantal woorden vervangen zijn door de Latijnse vertaling: een jaar is een annus, de maan is de nox. Ook lopen de leiders rond in tunieken en is er een Raad, al wordt in het boek niet echt duidelijk wat die Raad precies inhoudt. Ik vind die woorden een leuke toevoeging; zo wordt de wereld net iets realistischer, alsof ze een eigen taaltje hebben.

Dit boek voelde een beetje als één grote inleiding, een aanloop van het verhaal naar de echte actie. Maar net op het punt dat je denkt dat er iets groots gaat gebeuren, is het verhaal alweer afgelopen, wat jammer is. Het boek heb je ook zo uit, het is maar 200 bladzijden (al is de Engelse versie volgens Goodreads bijna 500 pagina’s, dat begrijp ik niet helemaal). Er gebeurt genoeg in het verhaal, maar het wordt nooit écht spannend. Aan het einde zit je met veel losse eindjes die in een ander deel aan elkaar moeten worden geknoopt.

Toch blijft het leuk om te lezen, omdat elke personage een ontwikkeling doormaakt, zowel positief als negatief. Vega is een geloofwaardig hoofdpersoon en moet accepteren dat haar broertje John veel slimmer is en betere kansen krijgt dan zij, waardoor ze uit elkaar groeien. Ook haar beste vriend Delph is erg aandoenlijk. Hij stottert maar is wel heel sterk en lief tegelijk.

In het kort: The finisher is een leuk boek dat overduidelijk deel uitmaakt van een serie en soms wat spanning miste, maar ik ga ervan uit dat dat in het vervolg helemaal wordt goedgemaakt.

The Finisher – Vechten voor de waarheid, David Baldacci, ISBN: 9789025867805, 216 pagina’s, Leopold.

Waardering: *** (3/5 sterren)

Advertenties

7 thoughts on “YA van Balddacci – The Finisher

  1. Pingback: Book haul februari | The Bookmarkers

  2. Pingback: WIN + recensie: The Finisher #2 – David Baldacci | The Bookmarkers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s