The Secret History maar dan anders

furyEen tijdje geleden heb ik van mijn oma het boek The Amber Fury van Natalie Haynes gekregen. Wie The Secret History van Donna Tartt heeft gelezen, zal hier meteen aan denken als je de blurb leest.

When you open up, who will you let in?

Alex Morris has lost everything:her relationship, her career and her faith in the future. Moving to Edinburgh to escape her demons, Alex takes a job teaching at a Pupil Referral Unit. It’s a place for kids whose behaviour is so extreme that they cannot be taught in a normal classroom. Alex is fragile with grief and way out of her depth.

Her fourth-year students are troubled and violent. In desperation to reach them, Alex turns to the stories she knows best. Greek tragedy isn’t the most obvious way to win over such damaged children, yet these tales of fate, family and vengeance speak directly to them.

Enthralled by the bloodthirsty justice of the ancient world, the teenagers begin to weave the threads of their own tragedy – one that Alex watches, helpless to prevent.

Dus. Griekse tragedie, leerlingen van een school, ze creëren hun eigen tragedie. Klinkt inderdaad als The Secret History, maar het is echt totaal anders, dus je moet niet denken dat je zo’n soort boek gaat lezen, want dan zul je verrast worden.

Maar goed, dit boek dus. Het gaat over Alex Morris, die in Edinburgh les gaat geven op een school voor kinderen met gedragsproblemen. De kinderen zijn allemaal van school getrapt en zijn dus geen lieverdjes, maar Alex moet ze een uur bezig houden met drama. Een speciaal groepje leerlingen is extra erg, maar vreemd genoeg vinden ze Griekse tragedies heel erg interessant. Alex behandelt er een paar, waaronder Oedipus, maar nog veel meer. Het leuke is dat die ‘lessen’ echt opgeschreven zijn, dus je leert een hoop over het verhaal en de verhoudingen in de tragedies. Ik ben zelf wel geïnteresseerd hierin, dus dat was extra leuk.

Het verhaal speelt zich af in Edinburgh, en het boek maakt geen goede reclame voor als je er ooit nog op vakantie heen wilt gaan. Het regent er altijd, er hangt altijd mist, en je hebt van jassen en schoenen minstens 2 paar nodig: een om te drogen omdat het de dag ervoor is natgeregend, een om de dragen. Deze toevoegingen vond ik heel grappig om te lezen, want de irritatie van misschien zelfs de schrijfster is duidelijk te merken.

Het boek is totaal anders dan wat ik me ervan had voorgesteld, maar wel ontzettend goed! De spanning wordt heel langzaam opgebouwd en je komt ook steeds meer te weten over Alex’ verleden, want er is iets mysterieus gebeurd met haar man. Ook het einde is niet wat je ervan verwachtte. Kort gezegd: een goed boek, waarbij je ook nog eens iets leert en dan dat spannend is!

Advertenties

One thought on “The Secret History maar dan anders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s