Leeslijst Lundi – Nederlands van Judith pt. 1

Lezen is leuk, maar als je het voor school moet doen, wordt het opeens een stuk minder aantrekkelijk. Gelukkig zijn er genoeg leuke boeken die je voor je lijst mag lezen! Hier geven wij elke maandag onze tips.

In de 4e klas heb ik twee boeken gelezen die Loranne ook heeft gelezen. Ik heb echter wel een andere mening over deze boeken, vandaar dat ik ze toch in deze post heb gezet! Zoals jullie misschien nog weten, begonnen we met Heldere Hemel van Tom Lanoye, wat we met de hele klas lazen. Ik had dit boek in de derde klas al gelezen, maar moest dat nu dus nog een keer doen.

Verhaal
Het boek speelt zich af tijdens de Koude Oorlog. De Russische piloot Andrej springt uit zijn vliegtuig, wat daarna onbemand doorvliegt naar de grens met het westen. Clark Rogers, die de beslissing moet nemen over wat er met het vliegtuig moet gebeuren, twijfelt: neerschieten en oorlog riskeren, of door laten vliegen met de kans dat hij ergens opvalt. Ondertussen volg je ook het verhaal van Vera, die in België woont, en die erachter komt dat haar man haar bedriegt.

Mening
Ik heb dit boek dus twee keer gelezen, en ik moet zeggen dat ik er twee keer niks aan vond. Ik vond het niet spannend, de personages vond ik niet bijzonder, en de schrijfstijl vond ik redelijk gewoontjes. Niks voor mij, dus.

Waardering: ** (2/5 sterren)
Moeilijkheid: * (1/4 sterren)
Aantal pagina’s: 96
Aanrader? Nee, niet echt. Lees liever een iets dikker maar wel leuk boek.

Hierna las ik Schijnbewegingen van Floortje Zwigtman. Loranne en ik moesten hier samen een presentatie over houden, en hoewel het officieel geen literatuur was, mochten we het van onze docente toch lezen.

Verhaal
Het boek gaat over Adrian, die in de 19e eeuw in Londen woont, en in de kledingwinkel waar hij werkt de excentrieke Augustus Trops ontmoet. Door zijn omgang met Trops ontdekt Adrian dat hij homoseksueel is, en Trops wijdt hem in in de ondergrondse wereld der homoseksuelen, oftewel de purperen hofhouding van Oscar Wilde. Hier ontmoet Adrian onder andere Vincent, een verlegen kunstschilder op wie hij op slag verliefd wordt.

Mening
Ik vond dit een heel leuk boek. Ik houd erg van historische romans, en het feit dat sommige personages echt bestaan hadden, maakte het extra leuk. Anders dan Loranne had ik niet zo’n moeite met de seksscènes, en heb ik vooral enorm genoten van het mooie verhaal en het Victoriaanse Londen. Ook leuk: volgens meisjes uit onze klas leek de jongen op de voorkant op Zac Efron. Altijd mooi meegenomen.

Waardering: **** (4/5 sterren)
Moeilijkheid: ** (2/4 sterren)
Aantal pagina’s: 509
Aanrader? Ja! Ik vond het een heel mooi boek over homoseksualiteit in de 19e eeuw. Als je absoluut niet tegen seks kan, is het echter misschien niet iets voor jou.

Omdat ik de vorige historische roman zo mooi vond, besloot ik er nog één te lezen: De Aanslag van Harry Mulisch. Dit is een fenomeen in de Nederlandse literatuur, en hierom was ik enorm benieuwd.

Verhaal
Het boek gaat over Anton, die twaalf jaar oud is in de Tweede Wereldoorlog. Op een dag wordt er voor het huis van de buren een NSB’er doodgeschoten. De buren slepen vervolgens het lijk naar de deur van Antons familie, en als wraak worden zijn ouders en broer doodgeschoten. Hierna volg je Anton door de rest van zijn leven, waarin deze aanslag telkens weer een rol speelt.

Mening
Toen ik aan dit boek begon, dacht ik dat het zich zou afspelen in de Tweede Wereldoorlog. Toen dit niet het geval bleek te zijn, was ik een beetje teleurgesteld, en tijdens de rest van het boek heb ik me nogal verveeld. Ik vond Anton niet zo interessant, en de schrijfstijl van Mulisch was een beetje te grotesk voor mij. Ik wordt gewoon niet zo warm van een rivier die de vorm heeft van een labda.

Waardering: ** (2/5 sterren)
Moeilijkheid: ** (2/4 sterren)
Aantal pagina’s: 256
Aanrader? Niet echt. Er zijn wel spannender boeken geschreven over de Tweede Wereldoorlog.

Ik sloot dit jaar af met het boek Verloren Grond van Murat Isik. Dit boek speelt zich af in Turkije, en ik ben het gaan lezen omdat mijn moeder het erg mooi vond. Gelukkig voor mij heeft mijn moeder een erg goede smaak in boeken.

Verhaal
Miran is dertien jaar als zijn vader Selim zijn been verliest tijdens een ongelijk. Selim neemt hierna zijn gezin mee naar zijn geboortedorp, waar hij grond heeft. Als ze eenmaal in dat dorp aankomen, blijkt echter dat de dorpelingen Selims grond in gebruik hebben genomen in de twintig jaar dat hij weg is geweest, en ze zijn niet van plan het zomaar af te staan. De dorpelingen proberen het gezin weg te jagen met agressie, maar Selim weigert zomaar zijn grond te verlaten.

Mening
Ik vond Verloren Grond ontzettend mooi. Doordat het geschreven is vanuit de ogen van een kind van dertien, komt het gewelddadige gedrag van de dorpsbewoners nog beter over. Miran beschrijft alles heel precies en oprecht, en als je het boek leest, voelt het bijna alsof hij tegen je praat. Wat ik jammer vond, was dat ik alle personages eigenlijk heel vervelend vond, behalve Miran zelf.

Waardering: **** (4/5 sterren)
Moeilijkheid: ** (2/4 sterren)
Aantal pagina’s: 392
Aanrader? Ja, zeker!

Welke van deze boeken heb jij gelezen of wil je nog lezen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s