Leeslijst Lundi – Nederlands van Judith Pt. 3

Lezen is leuk, maar als je het voor school moet doen, wordt het opeens een stuk minder aantrekkelijk. Gelukkig zijn er genoeg leuke boeken die je voor je lijst mag lezen! Hier geven wij elke maandag onze tips.

In de zesde klas moesten we vier boeken lezen voor school, maar deze keer moesten we deze boeken lezen rond een thema. Ik had eerst “de historische roman” gekozen als thema, maar heb dat uiteindelijk veranderd naar: de Eerste Wereldoorlog. Ik heb hiervoor drie boeken gelezen, en een aantal oorlogsgedichten. De oorlogsgedichten bespreek ik niet in deze post. Het eerste boek dat ik daarvoor koos, heb ik al eerde besproken op deze blog en had ik ook al eerder gelezen, namelijk Post voor Mevrouw Bromley van Stefan Brijs.

Verhaal
John en zijn beste vriend Martin wonen in Engeland als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Jongemannen worden opgeroepen om te gaan vechten, maar John gaat liever studeren, hoewel hij oud genoeg is voor het leger. Martin, echter, is te jong, maar wil dolgraag naar het front. Als Martin met een list toch door de keuring heen komt en naar Frankrijk gaat, wordt het klimaat in Engeland voor John steeds beklemmender, naarmate hij niets van zijn beste vriend hoort.

Mening
Als je onze blog al een tijdje volgt, weet je misschien wel dat ik dol ben op dit boek. Het verhaal is prachtig, en je leeft heel erg met John mee. Niet alleen door Martin, maar ook door Johns vader, die als postbode werkt. Eerst is dat een fijne baan, maar zodra de oorlog begint, moet hij ook brieven bezorgen die berichten dat een familielid gesneuveld is. Dit wordt in het boek heel goed in contrast gebracht met de propaganda, die juist bedoeld is om heel de hele Engelse bevolking wildenthousiast te maken over de oorlog.

Waardering: **** (4/5 sterren)
Moeilijkheid: ** (2/4 sterren)
Aantal pagina’s: 512
Aanrader? JA! Lees het!

Het volgende boek dat ik las voor mijn thema, ging ook over een soldaat, maar deze komt uit een ander land. In plaats van in Engeland, woont de hoofdpersoon namelijk in België. In Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans, vertelt de auteur het verhaal van zijn grootvader, die in de Eerste Wereldoorlog aan het Belgische front vocht.

Verhaal
Urbain Martien groeit op in een arm gezin in Gent rond 1900. Zijn vader inspireert hem om te gaan schilderen, maar deze droom wordt naar de achtergrond gedrongen als de oorlog uitbreekt. Hij vecht in België, onder andere bij de Slag bij de IJzer, en maakt hier heel heftige dingen mee. Het boek is deels geschreven vanuit Stefan Hertmans zelf, die de plaatsen bezocht waar zijn grootvader heeft gevochten en de dagboeken van de man leest, en deels vanuit Urbain Martien, die de oorlog beschrijft.

Mening
Dit boek is verdeeld in drie delen, en de eerste twee vond ik erg mooi. Deze gingen over Urbains jeugd in Gent en over de oorlog. Het derde deel ging voer Stefan Hertmans, en zijn zoektocht naar de avonturen van zijn grootvader, en dit vond ik minder interessant. Wat ik ook heel mooi vond aan dit boek, was dat het een heel ander perspectief gaf dan Post voor Mevrouw Bromley. Dit ging ook over de razendsnelle opmars van de Duitsers, en over de Belgische vluchtelingen, terwijl die zaken in Post voor Mevrouw Bromley niet tot nauwelijks aan de orde kwamen.

Waardering: **** (4/5 sterren)
Moeilijkheid: ** (2/4 sterren)
Aantal pagina’s: 336
Aanrader? Ja, zeker. Een mooi, rauw boek over hoe een oorlog een leven ontzettend kan ontwrichten.

Ik sloot dit jaar (en mijn middelbare schoolcarrière) af met nog een boek uit Belgisch perspectief, dat toch heel anders was dan Oorlog en Terpentijn. Dit boek was De Hondeneters van Marita de Sterck, en ging niet over een soldaat, maar over een jongen met epilepsie, die op zoek gaat naar zijn hond.

Verhaal21224146
Eind 1917 loopt Victor weg van huis om zijn herdershond te zoeken. Hij weet dat het oorlog is, maar zijn ouders hebben de meeste verhalen altijd bij hem weggehouden, omdat ze bang waren dat de schokkende berichten Victor epileptische aanvallen zouden geven. Victor wandelt door het ontwrichte en totaal verwoeste België, en ontmoet een aantal opmerkelijke figuren, waaronder een vrouw met een baard, het mooiste meisje van de wereld, en een hondenslachter.

Mening
Totdat ik dit boek las, had ik geen idee wat de Eerste Wereldoorlog had gedaan met de bevolking van België. In De Hondeneters komt het echter allemaal naar voren: de honger, de angst, de verwoestingen. De afschuwelijkste scene speelde zich af in een kerk, waar een vrouw haar dode kleinkind komt laten zien; een baby, gestorven doordat de melkverkopers water en kalk door de melk mengen, om zo meer “melk” te kunnen verkopen. Hoewel ik minder gegrepen werd door het verhaal dan bij de andere twee boeken, was ik ontzettend onder de indruk van de afschuwelijke dingen die zich op het Belgische platteland hebben afgespeeld. Ik denk dat dit boek heel goed is om ook te lezen, zodat je, naast de verhalen van de soldaten, ook iets leest over de burgerbevolking.

Waardering: *** (3,5/5 sterren)
Moeilijkheid: ** (2/4 sterren)
Aantal pagina’s: 191
Aanrader? Ja, maar wees wel voorbereid op een aantal gruwelijke taferelen. 

Welke boeken heb jij gelezen/ ga jij gelezen voor je lijst?

Advertenties

4 thoughts on “Leeslijst Lundi – Nederlands van Judith Pt. 3

  1. Post voor mevrouw Bromley wil ik ook nog lezen. Van Marita de Sterck heb ik Niet zonder liefde gelezen en dat vond ik een erg mooi boek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s