Leeslijst Lundi – Engels van Judith

Lezen is leuk, maar als je het voor school moet doen, wordt het opeens een stuk minder aantrekkelijk. Gelukkig zijn er genoeg leuke boeken die je voor je lijst mag lezen! Hier geven wij elke maandag onze tips.

In de zesde klas moesten wij voor Engels drie boeken lezen. Er was een lijst, maar ik ben er geloof ik in geslaagd om slechts één boek te kiezen dat op de lijst stond, en de twee andere heb ik gewoon gekozen omdat ze me leuk leken. Het eerste boek dat ik las, was The Man in the High Castle van Philip K. Dick. Dit boek wordt geclassificeerd onder science fiction, maar het is wel science fiction met een twist.

Verhaal
Het boek speelt zich af in een alternatieve versie van onze wereld. De Nazi’s en de Japanners hebben de Tweede Wereldoorlog gewonnen, en Amerika is in tweeën gedeeld: een Duits en een Japans deel. In het midden van Amerika ligt een neutraal stuk grond, waar een schrijver woont, die een boek heeft geschreven over wat er gebeurd zou zijn als de geallieerden de oorlog hadden gewonnen. Je volgt vier plotlijnen, waardoor je een heel goed beeld krijgt van deze alternatieve wereld.

Mening
Ik vond dit een ontzettend interessant boek. Het leuke is dat de wereld die de schrijver van het boek over wat er gebeurd zou zijn als de geallieerden hadden gewonnen, niet gelijk is aan onze wereld. Hierdoor wordt de opvatting opgewekt dat er heel veel verschillende versies van de werkelijkheid zijn. Wie zegt dat onze versie de “echte” is? Daarnaast spotte dit boek ook met de werkelijkheid, omdat de vraag wordt behandeld of de overwinnaars in de oorlog wel echt gewonnen hebben, of dat iedereen wel iets heeft verloren. Als je mijn hele mening over dit boek wilt weten, kun je mijn recensie hier lezen.

Waardering: **** (4/5 sterren)
Moeilijkheid: ** (2/4 sterren)
Aantal pagina’s: 256
Aanrader? Ja, als je geïnteresseerd bent in dit soort boeken. Als je niks hebt met alternatieve werelden, is dit misschien niet jouw ding.

De volgende twee boeken die ik las, spelen zich af in onze wereld, maar wel zestig jaar geleden: de jaren 1950 in Amerika. Het eerste boek was Foxfire: Confessions of a Girl Gang van Joyce Carol Oates.

Verhaal
In de jaren ’50 is het voor de meisjes in een klein stadje in upstate New York niet makkelijk. Velen zijn het slachtoffer van seksueel geweld, en om zich hiertegen te verzetten, beginnen vijf meisjes een gang. Hun daden richten zich alleen tegen mannen, en het gaat van het bekladden van de auto van een enge wiskundeleraar tot het aanvallen en aanranden van mannen. De verteller, Maddy, twijfelt soms aan de acties van de gang, maar doet uiteindelijk toch mee. Je vraagt je echter het hele boek lang af hoe lang dit goed kan gaan…

Mening
Ik vond dit boek fantastisch. Het beste deel vond ik de ontwikkeling van de houding die ik, als lezer, tegenover de meisjes aannam. In het begin vond ik hun acties geweldig. “Ja, kom voor jezelf op!” dacht ik. Naarmate het boek vordert en de acties erger en erger worden, begin je echter te twijfelen. Valt dit nog wel onder “voor jezelf opkomen”, of is dit gewoon zinloos geweld? Hierdoor ga je echt nadenken over het boek dat je leest, en dat is iets wat ik zelf altijd erg goed vind. Ook de personages in dit boek vond ik erg leuk. Ze waren allemaal heel verschillend, en allemaal erg realistisch. Als je meer wilt over dit boek, kun je hier mijn recensie lezen.

Waardering: **** (4/5 sterren)
Moeilijkheid: ** (2,5/4 sterren)
Aantal pagina’s: 328
Aanrader? Ja, maar als je nog niet heel erg gewend bent aan Engels lezen, zou ik nog even wachten. De schrijfstijl is namelijk niet altijd even makkelijk.

Het laatste boek dat ik las voor Engels speelt zich ook af in Amerika in de jaren 1950, en ook in de staat New York, maar dit is toch heel anders dan Foxfire. Brooklyn van Colm Toíbin gaat namelijk niet over wraak, maar over je eigen draai vinden in deze grote wereld.

Verhaal1001004007141510 (1)
Eilis woont in de jaren 1950 in Ierland, maar verhuist in haar eentje naar New York, omdat haar mogelijkheden daar uitgebreider zijn. Helemaal alleen heeft ze echter last van heimwee, en de meisjes met wie ze appartement deelt, zijn niet altijd even aardig. Net als ze haar draai begint te vinden, ontvangt ze echter nieuws dat haar terugstuurt naar Ierland, waardoor ze weer begint te twijfelen of die verhuizing nou wel zo’n goed idee was.

Mening
Ik vond dit boek voornamelijk ontzettend leuk. Het was heel vrolijk, hoewel het ook zo zijn serieuze kanten had. Ondanks het feit dat het een dun boek is, raakte ik heel snel gehecht aan Eilis, en ik wilde meer dan alles dat ze gewoon gelukkig zou worden. Ik vond Eilis een heel leuke personage, en ik herkende mezelf ook wel in haar. Dit boek was zowel serieus als vrolijk en grappig, en dat vind ik de perfecte combinatie. Het enige wat ik minder vond, was dat ik het grote nieuws al had zien aankomen. Ik had al heel snel door wat Eilis terug kon halen naar Ierland, en hierdoor was dit voor mij niet zo’n verrassing. Als je meer wilt weten, kun je hier mijn recensie lezen.

Waardering: **** (4/5 sterren)
Moeilijkheid: ** (2/4 sterren)
Aantal pagina’s: 252
Aanrader? Ja! Ook als je niet voor school moet lezen, is dit een ontzettend fijn boek.

Welke boeken heb jij gelezen/ga jij lezen voor je lijst?

Advertenties

2 thoughts on “Leeslijst Lundi – Engels van Judith

  1. Wij hadden elk jaar gewoon drie boeken en verder geen keuze, de leukste daarvan vond ik The Talented Mr. Ripley van Patricia Highsmith en Girl in Translation van Jean Kwok.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s