Recensie: Rook – Sharon Cameron

9200000036314166

Titel: Rook
Schrijver: Sharon Cameron
Aantal pagina’s: 464
Kopen: http://www.bol.com/nl/p/rook/9200000036314166/
Uitgeverij: Scholastic
Taal: Engels
ISBN: 9780545675994
Waardering: *** (3/5 sterren)

Centuries after a shifting of the Earth’s poles, the Sunken City that was once Paris is in the grips of a revolution. All who oppose the new regime are put to the blade, except for those who disappear from their prison cells, a red-tipped rook feather left in their place. Is the mysterious Red Rook a savior of the innocent or a criminal? Meanwhile, across the sea in the Commonwealth, Sophia Bellamy’s arranged marriage to the wealthy Rene Hasard is the last chance to save her family from ruin. But when the search for the Red Rook comes straight to her doorstep, Sophia discovers that her fiance is not all he seems. Which is only fair, because neither is she. As the Red Rook grows bolder and the stakes grow higher, Sophia and Rene find themselves locked in a tantalizing game of cat and mouse.

Toen ik (Judith) ontdekte dat twee van mijn favoriete Youtubers, Regan van PeruseProject en Sasha van  abookutopia, samen een boekclub begonnen, moest ik natuurlijk meedoen. Het boek voor de maand augustus was Rook van Sharon Cameron. Dit klonk als een geweldig boek, en hoewel het zeker interessant was, was ik toch een beetje teleurgesteld.

Mijn favoriete onderdeel van dit boek was de wereld. Het speelt zich af in een dystopische wereld, waar alle technologie is gestopt met werken (in de author’s note wordt uitgelegd dat dit kwam doordat de magnetische polen een beetje verplaatsten), en hierdoor is de mensheid teruggegaan naar een samenleving die veel lijkt op die in de 18e eeuw. Er is een enorme angst voor machines, omdat de Ancients, wij dus, hier zo afhankelijk van waren geworden dat ze allemaal doodgingen toen die machines er opeens mee ophielden. In Parijs, dat nu de Sunken City heet, is een tweede Franse Revolutie losgebarsten, en weer wordt het rijkere deel van de bevolking grotendeels vermoord onder de guillotine. Dit idee, dat de geschiedenis zichzelf eigenlijk altijd herhaald, vond ik erg leuk, omdat mensen vaak dezelfde fouten maken. Als ik drie keer mijn hoofd kan stoten tegen hetzelfde plankje, kan dit ook wel op grotere schaal gebeuren, denk ik zo. De wereld was goed doordacht, en het was gewoon ontzettend interessant om over te lezen.

Ik vond Sophia een fantastische hoofdpersoon. Ze was enorm onafhankelijk, en het allerleukste deel was misschien wel dat haar broer Tom haar oprecht steunde in al haar badass gedoe. Sophia en Tom hadden een relatie die voor mij heel echt aanvoelde. Ik vind dat familie iets is wat in veel YA-boeken een beetje genegeerd wordt, en ik vond het heel leuk om te zien dat Tom zo’n groot deel van Sophia’s leven was. Ook hun vader was duidelijk in beeld, hoewel hij niet heel veel deed. Hij was echter wel erg aanwezig door het hele verhaal, wat ik ook leuk vond.

Het grootste nadeel van dit boek was dat het te lang was. Het begin en het einde waren erg spannend, maar in het midden was de vaart er gewoon een beetje uit. Het plot, hoewel het een goed plot was, werd enorm uitgesmeerd, en ik denk dat dit een fantastisch boek zou zijn geweest, als we er honderd pagina’s uit hadden geknipt. Of de plottwists zouden een beetje beter uitgesmeerd kunnen worden. De plottwists zelf waren interessant en leuk, maar ze zaten nu allemaal in de laatste veertig pagina’s, waardoor ik alleen nog maar kon denken: “Heh?” Zoveel onthullingen was gewoon een beetje te veel, en hierdoor was ik verward in plaats van beledigd dat sommige personages zulke verraders bleken te zijn.

Al met al was dit een leuk boek, hoewel ik er iets meer van verwacht had. De wereld was interessant en ik vond Sophia en Tom erg leuke personages. Het was jammer dat het plot niet uitgebreid genoeg was om zo’n dik boek te schrijven, maar het begin en het einde waren wel erg goed. Ik denk dat ik nog wel eens een ander boek van Sharon Cameron wil lezen.

Advertenties

4 thoughts on “Recensie: Rook – Sharon Cameron

  1. Pingback: A Look in the Book Life #1 | The Bookmarkers

  2. Pingback: Augustus Wrap-Up Judith | The Bookmarkers

  3. Pingback: Mega Boek Haul! | The Bookmarkers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s