Wat ik zoal las

Het is de laatste tijd wat stiller hier, en dat vinden we best jammer. Op de middelbare school had ik zeeën van tijd en dat is nu wat minder, maar ik lees ook gewoon veel voor mijn studie, en dan schiet het leven voor mezelf er wat bij in. Ik vind de boeken van mijn studie niet zo handig om te recenseren, omdat ze vaak gewoon amper te recenseren en heel afhankelijk van een gigantische context zijn. Vaak zijn ze ook gewoon niet te waarderen als verhaal op zich, maar wel in de literaire traditie/context. Maar goed, het leek me wel leuk om even kort op een rijtje te zetten welke boeken ik de afgelopen maanden voor mijn studie heb gelezen, met een minimening (leuk woord) erbij. Misschien heeft een toekomstige literatuurwetenschapstudent er nog wat aan. :)

If On A Winter’s Night A Traveller – Italo Calvino
Dit boek was echt heel heel interessant. Het zit namelijk ontzettend knap in elkaar: jij, de lezer, bent de held van het verhaal. Je koopt een boek, If On A Winter’s Night A Traveller, begint te lezen, maar ontdekt na een aantal bladzijden dat je een misdruk hebt. Je gaat terug naar de boekhandel, wil een ander exemplaar, maar dat blijkt een compleet ander boek te zijn. En zo gaat het door. Je leest een hele hoop beginnetjes van verhalen en ondertussen lees je over jouw eigen zoektocht. Klinkt dit niet vaag, meta maar ook supercool?!

The Notebooks of Malte Laurids Brigge – Rainer Maria Rilke
Dit is het stomste boek dat ik tot nu toe voor mijn studie moest lezen. Wat. Een. LKjkljsdstomboek. Er was niets leuks/moois/interessants aan, het was alleen maar dood en verderf. Nou ja, niet alles kan altijd leuk zijn.

The Brief Wondrous Life of Oscar Wao – Junot Diaz
Dit was juist een heel erg leuk boek! Het was niet zo ingewikkeld literair als normaal, wat wel even een verademing was. Het gaat over het leven van een Dominicaanse jongen in New Jersey. Het is grappig en tragisch, en ook nog eens vol met Tolkien en andere fandom references. Daarnaast heb ik ook weer wat Spaans geleerd, want er worden een hoop woordjes doorheen gegooid.

CYosyafWkAIAd2

De Bacchanten – Euripides
Ik had deze tragedie al een keer gelezen voor KCV, maar voor een (geweldig) vak (Antieke mythen in de Europese literatuur, hoe leuk klinkt dat) moest ik hem nog een keer lezen. Voor zo’n oud, beschimmeld stuk (grapje) was het verrassend boeiend. Het was spannend, voor zover een tragedie en dus alleen dialoog dat kan zijn, sommige details waren lekker gruwelijk, het einde was tragisch, zoals dat hoort.

Culhwch & Olwen
Het leuke van mijn studie vind ik dat je boeken leest waarvan je nog nooit gehoord hebt, en waarvan je soms zelfs geen idee hebt hoe je ze uit moet spreken! (Culhwch = Kielhoek, Welsh is gek) Ik vond dit verhaal erg grappig om te lezen. Het was oorspronkelijk een oraal verhaal dat eindeloos doorverteld werd en uiteindelijk is opgeschreven. Die orale kenmerken vind je er nog in terug en dat behandelen we dan in college. In de vertelcultuur was men erg van het overvloedige taalgebruik en álles benoemen in. Er staat bijvoorbeeld een namenlijst in van alle aanwezigen, die 7 (!!!!) pagina’s lang is. En dan die namen zelf: Fflewdwr Fflam Wledig??? Alsof je kat over het toetsenbord loopt. Dit verhaal is dus vooral boeiend als je het in de historische context plaatst.

Iphigenie auf Tauris – Goethe
(Wees niet bang, ik las dit in de Engelse vertaling) Weer een tragedie, ditmaal uit de tijd van de Verlichting. Het wordt vooral leuk als je alle karaktertrekken ook plaatst binnen de Verlichtingsidealen, want anders zit je alleen maar opgezadeld met Iphigeneia (ja die uit de klassieke oudheid) die vreselijk zeurt en geen persoonlijkheid heeft.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s